Szíria

Ez alkalommal sörök nélkül beszélgettünk Szíriáról és az ott kialakult helyzetről.

Beszélgetőpartnerek:
Rammjaeger83, SchA, Marton Péter, Wagner Péter, Benicsák Péter
 

A lezáró zenét Omar Souleyman szolgáltatja. Ezzel tesszük föl a hangminőség okozta sokkra a pontot. Bocs.

Az adásban elhangzott nevekről némi infó:
Riád al-Asszad
Musztafa Ahmed Sejk
Susan Rice

A bejegyzés trackback címe:

https://candc.blog.hu/api/trackback/id/tr634125789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.02.20. 23:59:39

A hangminőség tényleg nem volt a legjobb, de meg lehetett érteni, és végre mindenki egyforma hangosan beszélt. A lezáró zene meg legföljebb annak okozott sokkot, aki nem hallgatta végig a Hezbollah-indulókat (meg a többit) a KatPolon..:D

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2012.02.21. 08:38:49

@Kullancs1983: A hangminőségen igyekszünk javítani, ami némi beruházást jelent, de összedobjuk, illetve találunk megoldást.

UPDATE:
WaPe leírta, amit nem tudott elmondani a műsorban.
wagnerpeter.blogspot.com/2012/02/kundk-podcast-sziriarol.html

MP egy másikban a Szíriai felkelők fegyvereiről a KPRAX-en.
kprax.blog.hu/2012/02/10/a_sziriai_felkelok_fegyverei

...és egy újabban pár szót a szíriai elnökről.
kprax.blog.hu/2012/02/08/seherezade_meseje_basar_asszad_az_amerikai_mediaban

Webcam Szíriából: bambuser.com/v/2385229

Nézzetek körül! Ami érdekes téma, azt kivesézzük, bár legközelebb Irán lesz a fő témakör. Lehet kérdezni!

Kullancs1983 2012.02.21. 13:29:52

@ScoTTThun: Mint mondtam engem a hangminőség nem zavart annyira, mint mikor ki így-ki úgy tartotta a mikrofont, aztán az egyiket alig hallottam, a másikat meg még a szomszédok is..:) A fegyverekkel kapcsolatban jutott eszembe Irak. Onnan tonnaszámra vihetnének át akár amerikai fegyvereket is (lehet hogy meg is teszik) illetve elég gyakran emlegették régebben a Szíriából érkező önkénteseket. Van-e jele valami ilyesmi, de most az ellenkező irányba? Azaz Irakban tapasztalatokat, kapcsolatokat szerző szíriaiak, őket fegyverrel, pénzzel, emberekkel támogató irakiak, stb.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.02.21. 14:39:25

@Kullancs1983:

Az iraki átengedett a területén iráni fegyverszállítmányokat Szíria részére. Legalábbis ezt több helyi forrás tudni véli.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.02.21. 21:44:14

*iraki átengedett* = *iraki kormány átengedett*

És micsoda időzítés, még a kép is ugyanaz:

wartard.blogspot.com/2012/02/syrian-uprising-no-foreign-intervention.html?spref=tw

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2012.02.21. 21:49:27

@Rammjaeger83: Ebből is látszik, hogy jól vagyunk... vagy esetleg a War Tard-ot is mi írjuk. Ooops... :)

Kullancs1983 2012.02.22. 11:09:15

@Rammjaeger83: Irak igazából csak azért jutott eszembe, mert magyarázat lehetne akár az amerikai fegyverek megjelenésére is. De az iraki kormány szerepe érdekes lehet. Lehet hogy csak egy rakás pénzért (vagy valami politikai alku miatt) engedték át a fegyverszállítmányokat, de lehet hogy tényleg jobban örülnének az Asszad-uralomnak, mit egy új, szunnita vezetésű Szíriának. És az sem számít, hogy ők az USA barátai, Basír al-Asszad pedig Oroszországé...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.02.22. 19:27:02

@Kullancs1983:

Vagy pedig csak két szomszédjukkal is szeretnének továbbra is jóban lenni, érthető okokból.

Kullancs1983 2012.02.22. 23:24:34

@Rammjaeger83: Igen, igazából csak az tűnt fel, hogy ebben a kérdésben Irak mintha szembemenne az USA-val, ami érthető ugyan, de (nekem) azért egy kicsit meglepő.

stoppos76 2012.02.23. 09:55:47

Halihó,

Nem volt annyira rossz a hangminőség, mindenkit lehetett érteni. Valakinél mintha nem lett volna fülhallgató és így néha visszajött a hang.

backg 2012.02.23. 10:19:10

Nagyon érdekes volt, köszi.

Nekem itt az jött le, hogy aki itt frontot nyit, az gyakorlatilag Oroszországgal száll harcba.

Bennem maradt még kérdés: mi a kurdok hozzáállása az Asszád rendszerhez? És Libanon hogy áll ehhez az egészhez? (Már, ha van abban a pozícióban, hogy álljon valahogy.)

Esetleg a következő adás elején vissza lehet rá térni, hacsak az a három hónapon belüli esemény nem borít mindent :)

face007 2012.02.23. 10:38:48

Tetszett, még több ilyet kérnénk! :)

Oroszországnak, az rossz ha fegyvert szálltanak a szír felkelőknek mások?
Nem csak fellendíti az orosz eladásokat is?

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.02.23. 18:26:54

@krisek:

"mi a kurdok hozzáállása az Asszád rendszerhez?"

Sosem szívlelték egymást, a kurdok valahogy afféle államon/társadalmon kívüli kisebbségként voltak kezelve már az öreg Asszad alatt is. Tavaly is voltak (vannak?) elképesztő durva akciók kurd falvak ellen a török határnál.

"És Libanon hogy áll ehhez az egészhez?"

Megosztottan, mint mindenhez. A síiták (HA/Amal) kb. feltétel nélkül felsorakoztak Asszad mögött, a többség, különösen szunniták (Mustaqbal) ugyanígy a felkelők mögött.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.02.24. 00:13:20

@face007:

Szíria nincs abban a helyzetben, hogy ott az oroszok nagy profitot szakítsanak fegyverszállítmányokkal.

Más: visszatekintés az Irán körüli háborús hisztéria múltjára.

isteve.blogspot.com/2012/02/iranian-war-machine-and-other-golden.html

FairyFeller 2012.02.24. 21:36:00

Meglátásom szerint a Szíriában előidéződött felkeléshez nagy közel lehet külföldi érdekcsoportosulásoknak, titkosszolgálatoknak, akik már rég óta dolgoztak a zavarkeltés előkészítésén. Régi módszer a zavarkeltés, a különféle csoportok egymás ellen hangolása, évszázados politikai eszközök. A környékünkön a Habsburgok, vagy gyarmati szinten az angolok is (és még sokan mások) sikeres bevett gyakorlata volt ez. Várhatóan le fogják ezt leplezni, más kérdés, hogy az itteni médiában erről sem lehet majd hallani. Mire alapozom mindezt? A szír felkelők és a tüntetők igen csekély számára. Egy 20 milliós országban ez az alig 15 ezer szereplő korántsem jelenti a teljes rendszerellenességet. 2 nap múlva népszavazást tartanak az új alkotmánytervezetről, amelyet bizonyára alaposan megismertettek a lakossággal (avagy Aszad kormánya bizonyára nagyon igyekezhetett meggyőzni a tervezett új szír alkotmányról a szír leendő szavazókat - ellentétben mondjuk "egyes EU-tagállamok" országának lakosságával...akiket jószerivel kihagytak a...dologból...ugyebár...).
Egészen biztosan bíznak ebben a szavazásban és nemzetközi megfigyelők is lesznek, hiszen fontos hivatkozás lehet majd az esetleges magas részvétel és a tervezetet támogató lakosság a gáncsoskodó ellenséges országok, illetve a világ közvéleménye előtt.
Nem tűnik úgy, hogy a szír kormány összehasonlítható volna a világ néhai legnagyobb(ak közé tartozó... - aztán vannak akikhez képest ők is csak kismiskák / kisdávidok voltak...) rablóival, a 40 milliárd dolláros Khaddafival, vagy a 30 milliárdos Mubarak gelerie-vel...Aszad kormánya nem tűnik külföldi bábnak, akit általában megvetne a közvélemény. Minden esetre könnyen el lehet képzelni, hogy a szír nép már nagyon unja a "rendkívüli állapotot", illetve az arra való hivatkozást. Kezdenek belefáradni az egészbe. Szeretnének egy normális országban élni, mind többen.
De ezt a jelenlegi hatalmi elittel való együttműködésben, amennyiben -még egyes európai országok számára is példát mutató- népszavazással oldanák meg a kérdéseket.
Ők legalább ismerni fogják, milyen alkotmányra lesz lehetőségük szavazni. Vannak akik nem tudhatják, de lehetőségük sincs arra, hogy saját alkotmányukról rendelkezhessenek, népszavazással, ideális esetben előzetes ellenzéki véleményeket is megvitatván. Szóval van még hova fejlődni ezen a téren, de nem csak a szíreknek...

FairyFeller 2012.02.28. 21:32:09

@Rammjaeger83:

Ki gondolta volna...

ÉS szerintetek "vajh" mi lehet az oka annak, hogy erről nem cikkeznek az Origo-n, s szót sem ejtenek erről a TV-ben, a fokozott pocskondiázás és a korrupt politikus színészkedésekről történő túltengő híráradattal ellentétben...?

...
"A szíriai belügyminiszter hétfőn hozta nyilvánosságra az új alkotmány tervezetéről szóló vasárnapi referendum eredményét, miszerint az urnáknál megjelent, szavazásra jogosult állampolgárok 89,4 százaléka igent mondott a dokumentumra. Az új alaptörvény Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt. A dokumentum leglátványosabb változtatása az 1973-as alkotmány 8. cikkében történt, amely kikötötte, hogy a kormányzó Baasz Párt “az állam és a társadalom vezetője”. Az új változat “politikai pluralizmust” hirdet." (...)

[ www.sit-e.hu/az-ensz-szerint-nem-nevezheto-hitelesnek-a-sziriai-nepszavazas/ ]

A néhány száz, vagy ezer felkelőt (szították) megszervezhették a külföldi érdekcsoportosulások, most pedig ahogy tudják támogatják is őket. Régi recept, ellenünk is felhasználták az osztrákok annak idején.
süti beállítások módosítása