Szudán

A kép forrása.

Pár mondat Szudánról, az ismeretlen, távoli, véres, de még így is lenyűgöző országról.


KundK Szudán by CandCHUN

Beszélgetőpartnerek:
Bányász Péter, Benicsák Péter, Illés Zoltán, Marton Péter, Wagner Péter

Némi infó a műsorban elhangzott nevekről:
Hassan al-Turabi
Ayman al-Zawahiri
A Kül-világ legutóbbi száma.

A podcast logóját Apagyi Zsolt készítette.
Az intro Leventebandi munkája.
A zene K'naan - The Beginning c. száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://candc.blog.hu/api/trackback/id/tr153237910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jucek 2011.10.04. 21:00:14

Jájj, de mér nem lehet ezt meghallgatniii???

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.04. 21:31:48

@Jucek: Minden jel arra mutat, hogy a három megjelenésből, immár második alkalommal dőlt be a soundcloud.com. Elnézést. A hiba javításán már dolgoznak tudtommal.

Kezd bennem formálódni a gyanú, hogy a megjelenéseinkkel bedöntjük a szerverüket, pedig alig 2-300 ember vág bele a letöltésbe az első pár percben. :)

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.05. 05:16:01

Ismét hallgatható az adás...HALLELUJA! :)

vén betyár 2011.10.05. 08:46:33

@ScoTTThun: Szép jó napot!Halleluja!Hajnalban nem jött be.:(

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.06. 20:45:28

@vén betyár: A Soundcloud.com DDOS támadás alatt volt több napon át. Mára úgy tűnik sikerült kivédeni, de sokan panaszkodtak.
Iróniát látok abban, hogy éppen ma reggel vonták le a szolgáltatás díját. :)
Mindenesetre kitartunk a cég mellett...

stoppos76 2011.10.07. 11:39:39

Ez azért furcsa, mert nekem köbö 10 mp alatt lejött a cucc.

stoppos76 2011.10.07. 12:17:42

Van arra esély, hogy Dél Szudán szépen anarchiába sűlyed? Hisz nagy hagyománya van arrafelé annak, hogy egymást öldösik és nem az északiakat.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.07. 20:02:39

@stoppos76: Attól függ mikor töltötted le. Ment a küzdelem a támadók és a soundcloud között, így voltak időszakok, mikor látszólag minden rendesen ment. Egyébként ennek már vége, szóval letölthető lazán.

nawakusi 2011.10.08. 23:48:23

Sajnos nem elérhető most sem, pedig szívesen meghallgattam volna. Mégiscsak javaslom a szolgáltató utáni lojalitás felülbírálását :)
Később még azért visszanézek hátha rendbejön.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.10.09. 08:40:14

@nawakusi: Igen, latjuk a torteneseket. :( Figyelemmel kiserjuk a helyzet alakulasat. Ha ez folytatodik a jovoben, akkor termeszetesen lepni leszunk kenytelenek, ugyanakkor most is van masik forras.
A fejlecben az iTunes linkre kattintva tudja barki podcastkent letolteni az anyagot. Ehhez tobb kliens is van, de javasolt az iTunes hasznalata.
Az elso adas eseten is adodtak ilyen problemak. Akkor a Nepsziget Kft. szerveren tettuk elerhetove az anyagot es ez a jovoben is mehet igy.

Tovabba mar sokadjara merult fol egy YouTube account letrehozasa. Azt vajon mennyien pereferalnak a mostanival szemben?

nawakusi 2011.10.09. 12:49:08

A YouTube szerintem jó ötlet, pláne ha nem csak üresen maradna a képmező... :) (bár még több munka lenne bevágni a témához illő képeket, grafikonokat, stb.)

Guha 2011.10.10. 11:01:03

@stoppos76: Dél-Szudán és az anarchia? Mondjuk úgy, hogy bár az esély megvan rá, de az elkövetkező 10 évben nem tartom valószínűnek. A kormány és a hadsereg (amely a kiadások 40%-át emészti fel) ma még egy és ugyanaz a félévszázados háború folyományaképp.
És természetesen relativizáljunk: Németországban például nemigen állíthatnánk, hogy a kormány uralja a helyzetet, ha mondjuk az egyik tartományban néhány falut ellenőrizne egy lázadó tábornok és gyilkolászná a hadsereg arra járőrőző / állomásozó alakulatait.
Dél-Szudánban (és persze pl. DR Kongóban - gondoljunk Kivura és még néhány fekete-afrikai országban) ez előfodul. Aztán persze megegyeznek. A lázadó vezér kap egy jó kis miniszterhelyettesi / tábornoki pozíciót és a saját háza táján verbuvált milícia szétszalad. De hazatérve mindaddig simán tud párszáz embert toborozni, amíg az ország tele van fegyverrel.
Szóval: a fejlesztések elindultak, utak épülnek és a lefegyverzések is zajlanak a civilek körében. Az egyháznak (episzkopális és katolikus + újabban az evangelisták is), a civil szervezeteknek és a politikai ellenzéknek (és persze a jelentős nyugati tőkének - segélyezés) köszönhetően a városi lakosság lassan a kezébe veszi a sorsát és elindul(hat) egy demokratikus átalakulás. A nagy kérdés, hogy a hadseregre (az egykori felszabadítási mozgalom) épülő kormány felismeri -e azt, hogy a nyitás végsősoron az ő túlélését segíti majd elő, avagy a választási vereségtől való félelme visszafordítja / konzerválja a diktatúrát.
Ekkor pedig kérdés, hogy lesz -e olyan erő, amely az SPLM-et képes lesz megdönteni. Észak hagyományosan szítja a déli ellentéteket, ám most igencsak el van foglalva belső bajaival és egy észak-déli háború is elképzelhetetlen.
- Illés Zoltán -

stoppos76 2011.10.11. 13:50:26

@Guha: Köszi a választ. Nem igazán ismerem részleteiben a Szudáni helyzetet. Csak amit tőletek itt hallottam, plusz pár cikk, ezért kérdeztem. Arra a forgatókönyvre gondoltam, hogy a déli - ellenzékben lévő - hadurak egyikét elkezdi támogatni észak, mert nem tudnak megegyezni az olajról. Persze ehhez az kellene, hogy észak ne a saját belső problémáival legyen elfoglalva, mint ahogy írtad. Viszont pár beszivárgó gerilla egység nem kerül túl sokba és máris lehet mélyíteni a zűrzavart. Amolyan Vietnám módon.

Csak ötletelek.

Guha 2011.10.11. 21:49:42

@stoppos76: A szudáni gazdaság hanyatlik. Nemcsak dél és a volt Szudán olajkészletének (6 milliárd hordó) elvesztése miatt.
Ahogy a felvételen is hallhatod, Kartúm 3 háborút vív saját (maradék) országában (Darfúr, Dél Kordofán és Kék Nílus), amely még a kínai támogatás és a délről érkező olaj megcsapolásából származó extra bevételekből is nehezen finanszírozható.
Plusz Bashirnak és egyre szűkülő körének is egyre több kenőpénzt kell különböző zsebekbe tenni, hogy túléljenek és hatalmon maradjanak Kartúmban.
Egyszóval szorul a hurok. Erővel és pénzzel sem fogják sokáig bírni.
Dél nem valószínű, hogy új olajvezetéket fog építeni, hacsak nem találnak még nagy mennyiségű olajat Jonglei tartományban, tehát meg kell egyezzenek Északkal a tranzitdíj ügyében. A megegyezéshez valószínűleg szükség lesz Kína közbenjárására is, hogy Kartúm ne élhessen vissza monopolhelyzetével (legutóbb 32 USD tranzitdíjat kért egy hordó után, amit kb. 90 USD-ért tud Dél eladni).

Az olajon meg kell egyezniük, és mindkettőnek megvan a maga baja. Délnek az államépítés, Északnak az államfenntartás.

Észak "öngyilkos ámokfutása" előbb-utóbb véget ér, leginkább akkor, mikor Kína számára is tarthatatlanná válik Kartúm támogatása, vagy nem tud már mindkét féllel jóban lenni és széles mosollyal üzletelni.

A zűrzavar mélyítése mindig is opció volt és lesz annak, akinek ez érdekében áll(t). Legyen az Kartúm, vagy bárki más.
Ez ellen Dél egy átfogó lakossági leszereléssel és az úthálózat megfelelő kiterjesztésével tud leghatékonyabban tenni. A folyamat elkezdődött, ám időbe telik.
Idén már több mint 2000 déli halt meg belső összetűzésekben (ezek egy része "hagyományos etnikai / klánok közötti torzsalkodás, marhalopás és annak megbosszulása, másik része a lázadó hadurak támadásai miatt).

A lázadó hadurak egy részét még mindig támogatja Kartúm (a második észak-déli polgárháború során bevett gyakorlat szerint), ám keze egyre kevésbé ér át az új határ túloldalára.

Üdv.

stoppos76 2011.10.12. 15:23:08

@Guha: Köszi a választ. Alaposan elláttál infóval.
süti beállítások módosítása