Irán és az "enyhén bizsergető feszültség"

Irán évtizedek óta egy nagy kérdőjel a nemzetközi politikában. Megpróbáljuk megfejteni. :)

Beszélgetőpartnerek:
Ablaka Gergely, Rammjaeger83, 5.g, Marton Péter, Wagner Péter, Benicsák Péter


Több jó cikk is megjelent magyarul ebben a témában: Külpraktika,HTKA, DiploMaci (1,2,3,4)

A zene és a kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://candc.blog.hu/api/trackback/id/tr264213159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.03.06. 12:40:32

1. Van nekem egy régi atlaszom, abban Iránnak még csak 38 millió lakosa van. Tehát a jelenlegi lakosság fele csak a szülei meséiből ismeri a forradalom előtti viszonyokat, számukra az ajatollahok uralma nem feltétlenül előrelépés, sőt. Ráadásul Iránban 16 év(?) a korhatár a választásokon. Lehet esetleg tudni valamit arról, hogy mennyire érvényesül a fiatalokra egyébként jellemző modernizálási hajlam, és mennyire a gyerekkortól jelenlévő indoktrináció pl. a választásokon?
2. Valami iráni fejes mondta anno, hogy "Az olaj túl fontos drága kincs ahhoz, hogy elégessük!" csak nem tudom ki volt. Egyébként nem tudom tudtátok-e, de a pl. a Jugoszláv SzSzK is komolyan gondolkozott a '80-as években 6-8 atomerőmű építtetésén, hogy legyen elég áram...
3. Csak érdekesség, de a Honvédség által is használt G-Mercit a sah kérésére fejlesztette ki a cég. (Ő volt az egyik főrészvényes, és szeretett volna valami jó kis terepjárót a hadseregének..:P)
4. Az Egyesült Arab Emirátusok is érdekes, egyrészt bőszen üzletel Iránnal, másrészt azért a Nyugatot is biztatja, hogy bombázzon csak... Ez a kereskedelem támogatott náluk, vagy inkább csak tűrt? Próbálnak jó viszonyban maradni egy ilyen nagy szomszéddal, vagy csak a pénz miatt csinálják? Ha Irán meggyengül, és Szaud-Arábia megerősödik az nekik részben jó (hiszen elég baráti viszonyban vannak) részben rossz (túl nagy, túl gazdag és túl erős, ők meg túl közel vannak hozzá)? Vagy nem?
5. Az amerikai vagy EU-s szankciók mennyire kiterjedtek? Lehetséges lenne például olyan eset, hogy épp egy izraeli céget érjenek kellemetlenségek amiatt, hogy áttételesen bár, de iráni cégekkel üzletel? (Kínai, indiai, vagy akármilyen közvetítőkön keresztül?) :)
Kicsit hosszú lett meg kusza, bocs. De a műsor hallgatása közben jegyzeteltem, mert különben elfelejtem a végére...
Ja, és ha már lehet témát ajánlani, valami Dél-Amerika nem lehetne esetleg? (Kolumbia, Mexikó?) Afrika volt, Ázsia is, lehetne valami Amerika...

face007 2012.03.06. 21:47:18

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy nincs kedvetek havi 2 adáshoz? :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.03.06. 22:21:23

Ez iráni atomveszély történetének rövid összefoglalója a CSMonitortól:
www.csmonitor.com/layout/set/print/content/view/print/422252

Figyelem, ha a legkorábbi (rém)hírek igazak, Iránnak 15-20 éve van atomfegyvere. :P

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.06. 22:51:38

@Kullancs1983: néhány választ gyorsan írok az alábbiakban.

Iránban jelenleg már 18 éves kortól lehet választani, de korábban valóban lejjebb, 15 volt a korhatár. Nagyon sok jele van annak, hogy a fiatalok valami mást szeretnének, a falak mögött állítólag nagyon kemény partik mennek, az egyetemi campuson viszont megverhetik, vagy el is hurcolhatják őket a rendszer pribékjei. És persze az utcán is, ha tüntetnének.

Az Emirátusokra: van közöttük megosztottság. Dubai Irán legfontosabb partnere, de az Emirátusok gazdaságára általában is rosszul hatna, ha a kijátszható szankciók megszűnnének. Jelen állás szerint Irán gazdasági tevékenységének egy része kényszerűen oda exportálódik, a szankciók miatt, amelyek természetesen nem kijátszhatatlanok.

Szankcióból nagyon sokféle van, és elég kiterjedtek. Sokféleképp bajba kerülhet az, aki üzletel arrafelé, különösen fontosabb árucikkek esetében. Vannak BT-határozatok a ballisztikusrakéta- és a nukleáris technológiával kapcsolatban és különféle bilaterális szankciók egy csomó ország - köztük az Egyesült Államok, EU, Japán, Ausztrália, India, Dél-Korea, Izrael - részéről.

Egy tanulságos link még: www.reuters.com/article/2012/03/06/us-iran-oil-sanctions-idUSTRE8250UG20120306

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2012.03.06. 23:57:38

@face007: Röviden annyit, ha megtehetjük, meg is tesszük. A sok hónapos szünet után egyelőre annak örülünk, hogy van még műsor!

face007 2012.03.07. 13:09:09

Simon Pearson - Totális háború 2006-ban? c. könyvében van egy érdekes gondolat.
Az adott helyzetben Iránnak 1 atombombája van és azzal bénítja meg a fejlett izrali haditechnikát. Kialakul egy olyan helyzet, hogy Izrael harcol a szomszédaival szárazföldön és kapj az áldást rakéták formájában is szomszédai területéről, ezeket szorgosan szedi le a rakétavédelem. De a sok rakétatámadás, arra készteti a védelmet, hogy csak azokat szedje le amik tényleges veszélyt jelentenek becsapódáskor, szóval a sivatagba vagy tengerbe csapódóakat békén hagyják. Egy ilyen tengert célbavevő rakéta viszi az atombombát és valahol jó magasan robbanva az elekromágneses lökéshullám hazavágja az elektronikákat és így az IDF elveszti technikai fölényét és eszközei zömét...

Szóval lehetséges ilyen módon kiiktatni egy sereget? (tekintsünk el attól, hogy irán használna-e atomot vagy nem)

Valami olyasmi ment a tv-ben ma, hogy a Dél-Korei hadseregnek gyártják a legdrágább tankokat és azok az ilyen EM.lökéshullámok ellen is védettek.
Ilyen létezik? (Discoverin ment, nem túl hiteles forrás)
Valós az ilyen fenyegtés Dél-Koreában?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.07. 15:26:23

@face007: érdekes felvetés. Az Iron Dome rakétavédelmi rendszer pl. eleve azzal a beállítással működik, hogy nem lakott területre várható becsapódás esetén nem szükséges az elfogás. Ez a rendszer persze tüzérség és kis hatótávolságú rakéták ellen van. Azt nem hiszem, hogy Izrael vagy bárki így használná az AMB-rendszerét az elképzelt háborús helyzetben; a költséghatékonyság, illetve hogy a becsapódás közvetlenül hol történne, itt nem lehet ugyanúgy szempont.

A magaslégköri nukleáris robbantással kiváltott EMP Izrael lehetséges tervei között mindenképpen szerepel az iráni védelem legyűrésével kapcsolatban. Hogy fordított esetben egy ilyen támadás mennyire lenne hatásos, ezzel kapcsolatban itt van az ügyben egy 2005-ös szenátusi meghallgatás anyaga - nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy ez a bizonyos Pearson annak idején olvasta ezt a szöveget: kyl.senate.gov/legis_center/subdocs/030805_pry.pdf

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.07. 15:27:30

Upsz, az ott fentebb ABM, nem AMB.

Link Elek 2012.03.07. 16:29:19

Németo. és Japán nem atomhatalmak, de minden technologia ami ahhoz kell, hogy azok legyenek az az orszaguk teruleten vagy allami, vagy az allammal nagyon jo kapcsolatban levo nagyvallalat kezeben megvan.
politikai dontestol szamitott 3 honapon belul valoszinuleg kepesek lennenek atomhatalmak lenni.
az USA ugy is kezeli oket, mintha azok lennenek.
semmivel sem hallgat kevesbe a nemetekre/japanokra, mint a franciakra.

egy ehhez hasonlo pozicio elerese is eleg irannak, hogy joval fontosabbnak erezze magat az orszag vezetese.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.07. 18:37:24

@Link Elek: azért a németek és a japánok persze nem csak emiatt számítanak hasonló súllyal, mint a franciák, bár tény, hogy ott vannak a nukleáris küszöbön régóta.

Irán minden bizonnyal komolyan akarja vetetni magát, de egyrészt ez eszköz egyéb célok, illetve már meglévő törekvések szolgálatában, másrészt a komolyan vétel adott, de jelen pillanatban főként a szankciók kijátszhatósága mellett is elég kemény gazdasági nyomást jelenti számukra. Nem úgy kerül Irán a nukleáris képesség közelébe, mint Németország - egy magasan fejlett, sokoldalú gazdasággal, szinte "természetes" módon, mellette egyéb téren is jelentős nemzetközi befolyással -, hanem páriaként, és ez nem elhanyagolható különbség.

A rendszerszintű tanulási folyamatokban látok egy pályafüggőséget (path dependence-t) az esetükben. Az iráni rendszer megtanulta bebetonozni magát a szankciók mellett, a feszültség folyamatos fenntartása, sokszor éppen a feszültség tudatos élezése révén. Kérdés, nem feszítik-e túl a húrt egy ponton.

Link Elek 2012.03.07. 19:48:46

@Marton Péter:
Hát ha mintákat keresunk, akkor Irán Észak Koreát követi.

Szerintem az Észak Korea instabil egyensulyi helyzetben van, ellentetben pl. az USA-val. Ha iran ez iranyba mozdul el, akkor a rezsimtol egyre nagyobb penzugyi/ido/erő raforditast igenyel, hogy az orszag ne lenduljon at.
Az irani lakossag kozel sem annyira tajekozatlan a kulvilagrol, mint az eszak koreai. nem hiszem, hogy kepesek fenntartani iranban egy hasonlo elzarkozast.
Az pedig, hogy Khameini a saajt fiat akarja utodjanak, meg a valasztott elnoki poziciot is megszuntetne szerintem hamar komoly ellanalasba fog utkozni.
persze egy izraeli/amerikai tamadas sokat tud segiteni Khameininek. Ha túléli.

az egy erdekes helyzet lenne, ha mind izrael, mind Khameini pont ugyanakkor lenne abban erdekelt, hogy izrael bombazza irant :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.07. 21:43:30

@Link Elek: ha ez így lenne, annak látványos következményei lennének. Nem mintha lehetetlennek tartanám...

Tilikov (törölt) 2012.03.08. 16:31:15

@Link Elek:

Ezt hol hallottad, hogy a saját fiát akarná utódjának? Amúgy Khomeini halott és ma már Khameneinek hívják legfőbb vezetőt, de ez az utódlás azért is lenne fura, mert épp Khomeini dolgozta át a rendszert dinasztikusból iszlám köztársasággá, ott meg ha meghal a nagyfőnök, akkor összeülnek az ajatollahok és választanak egy újat.

Ezt a látens atomhatalmi dolgot én is sokszor pedzegettem már, még ha tényleg csak békés az atomprogramjuk és elérnek egy bizonyos fejlettségi fokot, ami amúgy totál legális és minden joguk megvan hozzá, akkor is átváltoznak ilyen "nincs bombájuk, de bármikor lehet" jellegű hatalommá.

Kullancs1983 2012.03.08. 17:01:20

@Marton Péter: Az EAE kapcsán nekem az nem világos, hogy vajon csak a pénzért csinálják, vagy politikailag is érdekükben áll? Mert ha jól tudom a hét emirátusból csak három gazdag igazán...

@Link Elek, @Tilikov: : Khomeini meghalt, most Khamenei a góré... Tényleg van egy fia, és lehet hogy rá akarja hagyni a kormányzást (mert miért ne, lásd Muktada as-Sadr esetét) de Khomeini egyik unokája is szóba jöhetne hosszabb távon. Érdekességképpen megjegyzem, hogy ő a reformerek és Mir-Hossein Mousavi támogatója, a 2009-es választási balhék alatt is mellette állt. (Valahol azt olvastam, hogy Ahmadinajad neki is ugrott emiatt, de gyorsan rászóltak, mert mégiscsak az öreg egyik unokája...)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.08. 17:58:10

@Kullancs1983: az EAE az Egyesült Államokkal is elég jóban van, sőt az a fontosabbik kapcsolat nekik, amennyire meg tudom ítélni. Hogy mégis van közöttük differenciálódás Irán irányában, az egyrészt lehet természetes megosztottság, illetve Irán elkerülhetetlen jelentőségének a számon tartása, másrészt lehet akár tudatosan alakított jó zsaru, rossz zsaru szereposztás is. Irán már csak a diaszpóra miatt sem elhanyagolható tényező számukra.

Egyéb... Khamenei fiai közül Link_Elek Modzstaba Khameneire gondolt, világos.

Link Elek 2012.03.09. 09:26:24

@Tilikov:
ujsagirok spekulaljak mar egy ideje.
a wikipedia egy 2009-es gardian cikkre hivatkozik, de en most olvastam nehany hete friss "bennfentes" irani pletykara hivatkozott talan a Time.
en.wikipedia.org/wiki/Mojtaba_Khamenei
www.guardian.co.uk/world/2009/jul/08/khamenei-son-controls-iran-militia

nem kispályás figura :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.03.10. 13:39:55

Nem tudom, hogy miért ciki, hogy ha valaki nem tudja, hogy milyen százalékos dúsítás szükséges az atomreaktorhoz, és milyen az atombombához? Viszont, ha valaki nem tudja, akkor ne mondjon butaságokat: az energiatermelő atomreaktorhoz ugyanis csak 3-4%os dúsítás szükséges, a bombához 85% feletti. Hírek szerint az irániaknak már 20%-os a készültségük, ami önmagában bizonyítja, hogy itt nem békés célú felhasználásról van szó.

Kullancs1983 2012.03.10. 14:28:08

@Amichay: Szerintem hallgasd meg a 22. perctől még egyszer...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.03.10. 14:49:27

@Kullancs1983: Ne akarj belőlem hülyét csinálni - ez a része a dolognak hablaty. Tekintve, hogy én naponta többször hallottam erről az izraeli médiában, amikor ezt a részt hallottam, kicsit utána néztem.

Kullancs1983 2012.03.10. 15:43:59

@Amichay: Belőled már minek? Az izraeli média (főleg naponta többször) minden bizonnyal abszolút pártatlanul, és kivételesen nagy szakértelemmel foglalkozik a kérdéssel, igaz? Habár a szakértelmet elhiszem, végülis Izraelnek épp van sufniban barkácsolt atombombája...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.03.10. 17:01:31

Az Izrael-Irán viszonylat nagyon gyenge volt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.03.10. 17:16:48

@Kullancs1983: Hülyeség azt elvárni egy érintett országtól, hogy pártatlanul tárgyaljon erről a kérdésről, de azt viszont feltételezni lehet, hogy bizonyos tényeket, mint a dúsítás százalékos határértékeit, helyesen értelmeznek. Ezzel együtt, utána néztem, "pártatlan" magyar forrásból, hogy a gyártáshoz milyen százalékok szükségesek.
Itt jegyzem meg, hogy az Izrael-Irán viszonylat taglalása meglehetősen amatőrre sikeredet, nem volt szó arról az ideológiai és stratégiai alapról, amivel Irán a térség terrorista csoportjait támogatja, főként azóta, mióta Szadam Husszein ilyen szempontból kiesett.
Fontos kérdés továbbá a sziriai-libanoni tengely, amely az Asszad-ellenes ellenzék fellépésével problematikussá vált Irán számára, olyannyira, hogy iráni,szárazföldi erők is közreműködtek a Homsz elleni támadásban, és ezzel párhuzamosan terrorakciókat készítettek elő a dél-izraeli határvidéken.
Irán Izrael-ellenes tevékenysége korántsem csak a visszatérő "letöröljük a föld szinéről" tipusú fenyegetőzésből áll, hanem a környező terrorista csoportok közvetlen támogatását is jelenti. Tegnap óta 80 rakéta hullott Dél-Izraelre...
a többit majd a www.amichay.hu-n mesélem el...

Kullancs1983 2012.03.10. 17:29:49

@Amichay: Na lássuk... Valahol csináénak valamit. Biztosat nem nagyon tudunk, megalapozott feltételezésekre vagyunk kénytelenek hagyatkozni. Ezek alapján van iráni nukleáris ipar, csinálnak is valamit, ami akár atombomba is lehetne. Nincs annyi és olyan anyag ami egy valamirevaló atomütőerő kialakításához kéne, de 15 éve meglesz nekik 2-3 éven belül...
A terrorizmus támogatása érdekes kérdés, de mintha Izrael és az USA is csinálna olykor ilyet, szóval? Jó, azok nem téged fenyegetnek, dehát az élet nem habostorta..:P
A szíriai beavatkozásról honnan lehet tudni? Én tőled hallok erről először, nem mintha nem volna lehetséges, csakhátugye.
(A KatPolon volt cikk ezekről a híres iráni fenyegetésekről, de a világért se olvasd el, úgyis jobban tudod... De Izrael meg egyfolytában bombázna, nem?)
A többit tényleg ott meséld el, nem szeretném elolvasni..:D

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.10. 23:55:32

@Kullancs1983:

Nem elég, hogy eteted a trollt, még át is akarod küldeni hozzánk?

Kullancs1983 2012.03.11. 08:50:07

@Rammjaeger83: Ne félj nem megy, mert ti elfogultak vagytok, meg antiszemiták, meg még valamik. És lehet hogy úgy tűnik mintha etetném, de valójában szobatisztaságra próbálom nevelni. Csak lassan megy... Azért meaculpa.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.03.11. 12:54:56

@Kullancs1983:

Ne szójjá' be!
Bármelyik középkorú izraeli nő, aki kétségbeesetten spameli az alig látogatott blogját, jobban ért hozzá, mint a felvételen megszólalók, mert az izraeli médiából igenis más nemzetek médiája felett álló, napra kész, szakértői tudást lehet szerezni (Army Radio? JPost?). Én hallottam már olyan háziasszonyról, aki kisdoktorit szerzett pusztán úgy, hogy felszívta a tudást flódnisütés közben a szomszéd szobában lévő tv átszűrődő zajából.

És mielőtt bármit is mondanál, Dél-Izraelre már több mint 130 rakéta hullott. (Nem vicc, csak sajna IDF-es barátaink ezzel együtt kevésbé naprakész és tüchtig módon vezetik a saját maguk által Gázába átküldött robbanóanyagról szóló statisztikákat.)

Kullancs1983 2012.03.12. 12:31:16

@ScoTTThun: Én néhány napja az M1 teletexten olvastam erről, de ott fordítva volt... Hogy az amerikaiak ajánlottak föl tankereket meg bombákat, ha várnak. Rosszul lett valahol lefordítva.

@SchA: Én tényleg csak egy lelketlen amatőr vagyok, de ha engem nem győz meg, akkor mit akar esetleg valaki olyannal, aki ért is hozzá? De jólvanna, legyen neki igaza, majd jól megírja az oldalán, ahol senki sem olvassa, én meg befogom. :D

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 02:12:57

@Kullancs1983: Amugy kerdeses ez "a fiatalokra jellemzo modernizacios hajlam".
Ez szinte minden olyan orszagban jelen van, ahol megnovekszik a tanulassal toltott ido, es ez kinyujtja a csaladalapitast(es foleg az iparivtarsadalmakban). pl. a 19. sz vegi cari Oroszorszagban sikk volt forradalmarnak(liberalis, eszer, nacionalista, szocialista, bundista, mensevik, bolsevik stb.)lenni, meg sok ertelmisegi es arisztokrata is csatlakozott hozzajuk. De: az ellenforradalmarok koze szinten sok fiatal csatlakozott mindenhol. Szoval nem biztos, hogy minden fiatal reformparti, bar az ujgazdag retegek szamara a liberalizmus vonzo, mert segiti megdonteni a gerontokracia hatalmat(nem akarok aktualizalni, de lasd mai kmpartunk 1989.-ben.) Oszt hatalomra kerulve ugyanott folytatjak. Szoval a hoborgo egyetemistak nem alkotjak a csendes tobbseget.
Mondjuk az is kerdes, hogy mi lenne a modernizacios hajlam?
Pl. csador/fejkendo betiltasa, miniszoknya engedelyese? A drogkereskedoket, gyilkosokat es nemi eroszakot elkovetoket nem akasztjak fel nyilvanosan?
Lehet, hogy a nyugati tipusu demokraciat(mint anno a kommunizmust)nem erdemes ezportalni, mert bizonyos kulturakban nem mukodokepes (pl. Mexiko)es nem kepest fellepni pl. a bunozes ellen.
Mondjuk nem lennek az irani rendszer elkotelezett hive, de lehet nincs optimalisabb.
(A magyar rendszer se tetszik.sok "fiatalnak" oszt kaptak a gumibotot anno).

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 02:25:17

+ A drogfogyasztas az termeszetesen mindenhol megno(foleg a kovetkezo generaciok koreben), ha egy rendszer gyozelemre jut es eppen "nincs, ami ellen kuzdeni kell". pl. Szovjetunio 1920-as evek masodik fele, vagy a Brezsnyev/Gorbacsov korszak vagy az 1920-as.evek Nemetorszaga.
Iranon keresztul(is)szallitjak az afgan opiumtermekeket Nyugatra, es persze jut belole.az "aranyifjusagnak" is.
A nagy kerdes, hogy a nepessegnovekedessel nem teremtodnek munkahelyek es tul nagyra nonek az igenyszintek, akkor feszultseg keletkezik az ilyesfele rezsimekben (mint pl. Tunezia es Egyiptom). De ilyesfele elegedetlenkedok most Nyugat Europaban is vannak(pl. a szigorodo egyetemi tandijrendszerek miatt). Igaz az eloregedo nepessegu orszagok rovid tavon stabilabbak maradnak(hosszu tavon viszont beb..hat a bevandorlas, ha nem hasonlo nepesseguekbol all).

FairyFeller 2012.03.14. 13:43:35

Gondoltam megosztom a kedves bloggerekkel: hogyan hazudik az MTI.

[ www.echotv.hu/kulfold/kellemetlen_kerdeseket_kapott_ahmadinezsad_.html ] (az ATV is ugyanezt a a cikket vette át)

"Kellemetlen kérdéseket kapott Ahmadinezsád"

Részlet: "A parlamenti elszámoltatás újabb vereség Ahmedinezsádnak azután, hogy nem egészen két hete a parlamenti választásokon hívei alulmaradtak, és az elnökkel szemben álló, MÉRSÉKELT VALLÁSI KONZERVATÍV erők kerültek túlsúlyba."

A cikk úgy állítja be Ahmadinezsádot, mintha a közelmúltbéli demokratikus iráni parlamenti választásokon a "liberálisabb többség" inkább a "mérsékelt konzervatív" pártokra szavazott volna a "szélsőséges náci fanatikus" Ahmadinezsád ellenében...miközben az igazság az, hogy az iráni lakosság egy még keményebb radikális vallási vonalra szavazott többségében, Ali Khamanei ajatollah pártfogoltjaira.

Vagyis az iráni vezetés még keményebb és fundamentalistább lehet, a szavazók döntése révén. Vagyis hazudik az MTI, vagyis a választásokat -esetleg többnyire- bojkottáló "liberálisok" messze kisebbségben vannak Iránban, a többségi muszlim fundamentalistákkal szemben.

Az amerikaiak szerint "röhej" lesz a közelgő szíriai választások megtartása (miután ott -ellentétben egyes EU-tagállamokkal...), miután a helyi alkotmányra szavazott a lakosság mintegy 60%-nak 90%-a.
Szerintem pedig ez a néphülyítés röhej, amit ezek művelnek, igen nagy sikerrel. Mert amit én ide leírtam, annak a többség az ellenkezőjéről fog értesülni a "mértékadó" hírforrásokból (pl. MTI...).
süti beállítások módosítása