A hálózat sapkájában

Sandra Bullock helyett a hadviselés legújabb frontjáról, a kibertérben zajló küzdelemről beszélgettünk és szokásunktól eltérően, hazai témákat is érintettünk.

anonymous3.jpg

Tovább...

Beszélgetőpartnerek:
CN, Marton Péter, Keleti Arthur, Huszár Viktor, Szöllősi Gábor, Benicsák Péter

Direkt letöltés itt.
iTunes itt.
A kép és a zene forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://candc.blog.hu/api/trackback/id/tr664692231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bányász Péter 2012.08.02. 20:01:32

Srácok,

baromi jó lett az adás!

Egyelőre csak az első fél óránál tartok, úgyhogy a komment eddig terjed.

@Marton Péter- A mexikói Anonymus tagok hiába növesztenek extra testrészeket, ha emlékeim nem csalnak, azt követően indul be a csoport támadása a kartelek, illetve korrupt tisztviselők ellen, miután az egyik tagjukat lefejezték.

Az Anonymus szvsz elég komolyan képes befolyásolni egy állam szuverenitását, gondoljunk csak az ACTA-ra vagy a SOPA-ra, amiket visszavontak, vagy pl az iráni tüntetések idején infrastruktúrát biztosítottak a tüntetőknek- hogy utóbbival nem értek el végül sokat, az most irreleváns

Bányász Péter 2012.08.02. 20:26:44

Ajánlott olvasmány a Nemzet és Biztonságból ( www.nemzetesbiztonsag.hu/ ), ha már szóba jött Kína és az Anonymus:

Kovács László- Informatikai hadviselés kínai módra

Rácz Lajos- Információs hadviselés nem csak kínai módra

Kovács László- Kiberháború- Internetes támadások a Wikileaks ellen és mellett

Shy (just shy!) 2012.08.02. 20:47:09

Ez jó adás volt. Kevin Mitnickről egy plusz info a múltból.

www.origo.hu/vendegszoba/techbazis/20050201mitnick.html
Az utolsó munkám volt az origonál. :-)

Bibo65 2012.08.03. 10:25:00

Gratulálok! Nagyszerű lett, hiánypótló podcast. Engedjetek meg pár észrevételt.
Egyes témáknál kicsit jobban belemerültetek a témába, így már inkább csak egy szűk réteget érdekelhet, ők találhatják érdekesnek. Azonban ezen réteg tagjainak többsége már ismerte az adott témát.
Másik, hogy maradt egy kis hiányérzetem. Arthur a végén pedzegette ugyan, de a szerintem részletesebben ki lehetett volna fejteni a szólásszabadság és anonimitás megőrzése vs nyomonkövethetőség és azonosíthatóség témáját. Ugye mostanában volt ezzel kapcsolatban pár újságcikk, ami nagyobb, nemcsak szakmai médiumokban is megjelent, így több emberhez eljutott. ACTA, SOPA és társaira gondolok -bár a műsor így szép terebélyes lett, aminek örülök. Ha nemcsak szakemberek, hanem műkedvelők és érdeklődők is meghallgattják, és meg is ragad bennük a mondanivaló, akkor megérte.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.08.03. 20:21:35

@Bányász Péter: a kartellekkel kapcsolatban: a konfrontáció eredete végül is részletkérdés, de azt elmulasztottam például hozzátenni a teljesség érdekében, hogy idővel az Anonymous-csoport egy része az elbizonytalanodás jeleit mutatta. A kartellek erőforrásai és módszerei nyilván visszarettentették őket.

@Bibo65: kétségtelenül érdekes témák lennének ezek is, bár egyelőre a biztonságpolitikai relevanciájú kérdések köré igyekeztük orientálni a beszélgetést. Viszont Artúr zárszavában valóban benne van izgalmas és ennyire alapvető kérdések feltételének és megvitatásának a lehetősége is.

Bányász Péter 2012.08.04. 09:38:42

@Marton Péter: Azért érthető ez szerintem. A kartellek nem szarral gurugáznak. Ott azért teljesen más a helyet, hogy mondjuk ellehetetlenítik a Pay Palt, mert ők nagy valószínűséggel nem brutális kivégzéssel vágnak vissza. Az Anonymus tagok, bár nem ismerek egyet sem, feltételezem, nem olyan körben szocializálódtak, hogy mondjuk rájuk törő, tíz állig felfegyverzett halálbrigádossal védekezzenek. Már pedig, a kartellek mindenkit elhallgattatnak, akik bírálják őket, legyen szó újságíróról, politikusról, rendvédelmi szerv tagjáról, és oly módon, hogy elrettentse az ellene fellépni szándékozókat. Egy helyi, mezei hekker itt nem tehet sok mindent.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2012.08.07. 12:54:00

Mindannyian azt hisszük, ez velünk nem történhet meg, pedig DE. - via Plastik media
plastik.hu/2012/08/07/az-igazi-film/

Nissifer 2012.08.28. 19:38:42

Gratula az adáshoz, én már a címén besírtam! Nattyon jó lett! :)
Az Anonymous magyarországi csoportjával kapcsolatban, pedig ugye már régebben kiderült, kik álltak bizonyos akciójuk mögött. :)
ITBN-re majd osztály kirándulást szervezek, a rendszergazda tanulóink akkora kockák, hogy imádni fogják.. :)
Az adás végén külön tetszett a levezető zene! Thx! ;)
süti beállítások módosítása